Veckans gästkrönikör: Isa Diamant "Längtan efter något välbekant i en främmande stad"

Veckans gästkrönika / Flytta utomlands, Isa Diamant, Längtan, Saknad / Permalink / 1

Vi sitter på någon sunkbar i Vasastan. Förkylda, trötta och mätta på öl. Jag gick upp klockan sex i morse för att vikariera på en skola i Sollentuna och den tredje kompisen som skulle dyka upp sms:ar och visar sig vara dubbelbokad. Sista fredagkvällen i Stockholm som skulle bli industrilokalstechno rundas av innan midnatt och vi vinkar av varandra vid bussen som vi tar åt olika håll, ses kanske i vår, ja kom och hälsa på, ska kolla på flygbiljetter, vi ses.

På bussen får jag en snapchat från han jag har träffat under sena helgkvällar i några månader. Vi möts upp, jag fryser, hans skägg luktar rök när jag kommer nära. Lockarna är välbekanta under mina händer och när jag drar av honom byxorna möts jag inte av vinterblek hud utan av ett par välanvända, gröna långkalsonger. Februari i Stockholm, hur många lager kläder ska man behöva skala av någon för att få känna lite kroppskontakt? Skandinavisk vinter, fan vad klar jag är med dig. 

Måndag: flyget går imorgon klockan två. Pappa lyssnar på P1 och jag äter frukost. Vad högt han lyssnar, jag får ont i huvudet. Reportrarna pratar om en stor brand i Kina, om snökaos i Stockholm och om den nya presidenten i USA. Jag lyssnar med ett halvt öra, tycker mest det låter skränigt. Ögnar istället igenom ledarsidorna i Dagens Nyheter och tänker att imorgon kväll, då slipper jag frysa om tårna.

Två veckor senare: jag vaknar klockan noll-tre av att hjärtat vill banka sig ut genom revbenen. Under den korta tiden i Madrid har jag lyckats trassla in mig i ett engelsklärarjobb där nivån visat sig vara mycket högre än jag förstod när jag tog det. Jag trodde att jag skulle hjälpa några ungar med läxorna men det visade sig att jag ska hålla en lektion för en 34-årig ingenjör i eftermiddag. Prestationskrav tyngre än vad jag kan skaka av mig under en morgonjogg i Parque del Retiro och timmar och åter timmar av obetald planering har rest sig som en vägg mellan mig och allt som är roligt.

I sängen bredvid snarkar Amine, en marockansk arkitektstudent jag delar airbnb-rum med i en dryg vecka medan jag väntar på tillträde till mitt mer permanenta boende. Vi har känt varandra i fyra dagar och jag vill inte verka stressad och jobbig, han har ju sina egna bekymmer, så när han frågar om jag sovit gott svarar jag ja utan att berätta om att hjärtat varit på väg ut ur bröstet under natten.

Jag kokar havregrynsgröt med jordnötssmör och lyssnar på P1 i en hörlur, ljudet är mjukare än radion jag är van vid, men rösterna är desamma. Försöker andas fyra sekunder in, hålla andan i fem, andas ut i fyra, eftersom jag läste någonstans att det hjälper mot ångest. Lektionen jag ska hålla idag är förberedd och klar men jag sitter på helspänn redan nu, jag har behövt lära mig 40 nya engelska ord för denna enda timme, men tänk om de frågar om ett ord jag missat.

När man tar sig vatten över huvudet i sin egen stad har man ett emotionellt skyddsnät av kompisar och vanor som kan fånga upp en om det skulle behövas. Personer man känt längre än två veckor, kanske i hela sitt liv, böcker på svenska att gå vilse i om man behöver fly verkligheten en stund och lax som smakar precis som den alltid gör när mamma har lagat den. Allt jag behöver är något välbekant, oavsett hur mycket jag avskyr det i Stockholm. Jag vill dricka öl på Dovas och lyssna på P1 på pappas skräniga radio. Till och med ett par långkalsonger skulle få mig att känna mig lite lugnare nu.

 

För att lyssna på krönikan som podcast klicka här (Youtube) eller här (Soundcloud)!
Glöm inte att följa vardagskrönikören på FacebookYoutube och Twitter!
 

För att driva in lite pengar på hemsidan, gör jag reklam för olika företag. Genom att klicka på länkarna nedan får jag någon krona per klick, och förhoppningsvis får ni lite inspiration. Så kika gärna in någon av länkarna för att bidra till Vardagskrönikören. Självklart behöver ni inte köpa något, det räcker med att klicka på länken.

Länk till Zalando.se: Klicka här

Länk till Hotels.com: Klicka här

Länk till Xbeauty.se: Klicka här

 
 
Till top