Veckans vardagskrönika: Några milligram självömkan

Veckans vardagskrönika / Självömkan, Studier, Tentamen, Veckans vardagskrönika / Permalink / 3

Att tycka synd om sig själv uppfattas ofta som last hos människor, men jag anser att alla ska ha friheten att självömka i smyg då och då. Det är få saker som kan vara så skönt som att gå in i offerrollen en liten stund, när tillvaron känns överbelastande. Så länge man inte fastnar i rollen, kan det vara en användbar tillgång.  

 

Utomhus hade det börjat mörkna, och termometern utgjorde det avgörande beviset på att hösten nu hade övergått i vinter. Alla lampor i lägenheten var tända och det slog mig att de som promenerade på gatan kunde iaktta mig utifrån. Jag kände mig blottad och släckte ner lägenheten så att endast ett svagt sken från hörnlampan lyste upp rummet.

               På soffbordet framför mig, låg min senaste tenta. Jag hade redan läst igenom den två gånger. ”F:et” på framsidan stack till i ögonen och det kändes som om någon riktade en stark lampa mot mitt ansikte. Jag bläddrade igenom häftet snabbt innan jag kastade det på golvet.

               ”Jävla pisstenta!” tänkte jag. ”Läraren är ju helt blåst i skallen. Han hittar på helt irrelevanta frågor som inte ens har med kursen att göra.”

               Jag kände hur offerkoftan värmde mitt nedkylda självförtroende. I stunder som dessa låg alltid koftan beredd i min inre garderob när ingenting annat hjälpte mot kylan.

               ”Han borde ju bedömt mig justare. Jag jobbar ju samtidigt; hur mycket tid tror han att man har? Jag är ju ingen jävla maskin. Att han ger mig ’F’ är ju bara för att kunna missbruka sin makt. Den ligger ju minst på E-nivå.”

               Koftan stramades åt ytterligare lite till.

               ”Han måste ju vara psykopat. Jag fattar att jag kunde pluggat mer, men jag förtjänar minst godkänt. Alla är emot mig och vill förstöra för mig. Men jag skiter i dem. Jag vet att jag klarade tentan!”

               Sådär! Nu satt offerkoftan lika tight som ett par för varmt tvättat underställ i ylle. Jag vältrade mig i självömkan. Och trots att jag samtidigt äcklades av mitt beteende, överröstades äcklet av den njutning jag kände i att få förskjuta ansvaret en liten stund. Det var en frigörande kontrast i en hetsig vardag fullproppad med måsten.

               När jag hade kanaliserat min ilska, var det dags att trösta mig själv. Jag hämtade en liter glass, la mig i sängen och slog på ett avsnitt ”Äntligen Hemma” på datorn. Det var underbart att se Martin Timell snickra ihop någon ergonomisk fotpall i norrländsk vildbjörk. Han förklarade hur viktigt det var att borra in skruvarna i rätt vinkel för att inte förstöra virkets struktur. Jag sögs fullständigt in i dramaturgin.

               ”Hur ska det hela sluta?” tänkte jag. ”Ska virkets struktur förbli oförstört och ska fotpallen bli bekväm?”

               Medan jag förundrades över Timells bygge, försköts tentaresultatet allt längre bort i medvetandets periferi, tills det bara var en millimeterstor prick i horisonten. Hemmafixande och vaniljglass var den perfekt avrundningen på en session självömkan.                 

               När jag tittat klart på avsnittet och ätit upp halva glasspaket kände jag mig som pånyttfödd. Med oanad energi satte jag igång att studera inför omtentan. Böckerna utgjorde ett fort där jag var kung och min rustning bestod av 1800-talsfilosofi.

               ”Nu ska jag erövra tentajäveln!” tänkte jag och tittade föraktfullt mot den gamla tentan på golvet. Med hjälp av några milligram självömkan, hade jag fått den distans jag behövde för att sedan kunna rikta totalt fokus på vardagen.

 

För att lyssna på krönikan som podcast klicka här (Youtube) eller här (Soundcloud)!
Glöm inte att följa vardagskrönikören på FacebookYoutube och Twitter!

För att driva in lite pengar på hemsidan, gör jag reklam för olika företag. Genom att klicka på länkarna nedan får jag någon krona per klick, och förhoppningsvis får ni lite inspiration. Så kika gärna in någon av länkarna för att bidra till Vardagskrönikören. Självklart behöver ni inte köpa något, det räcker med att klicka på länken.

Länk till Zalando.se: Klicka här

Länk till Hotels.com: Klicka här

Länk till Xbeauty.se: Klicka här

 
 

 

 

 

 

Till top